Vyhledávání

Kontakt

Petr Vérosta
Náměstí 276
683 33 Brankovice

737 939 044

p.verosta@seznam.cz

Po trápení ve skupině přišla vítězná radost, rozpaky v Radegast indexu

19.07.2023 09:31

V úmorném vedru se v sobotu 15. července odehrál v prostorách brankovické hasičské zbrojnice další ročník Letního poháru. Tradičního klání se tentorkát zúčastnila třináctka hráčů rozdělených do tří skupin, v jejichž rámci odehrál každý osm zápasů.

A skupinu jasně se ziskem třinácti bodů opanoval Tomáš Přibilík, který nepoznal v základní části hořkost porážky a přišel o body pouze po remízách. Z druhé příčky doprovodil hlavního pořadatele do čtvrfinále zejména díky skvělému finiši obhájce titulu Pavel Odrazil, který odsunul na třetí, nicméně rovněž postupovou, pozici Romana Mrázka. O bod unikl postup vítězi nedávného Velikonočního poháru Liboru Pištělákovi, a jeden jediný bodík nemohl stačit na vyřazovací část ani Janu Machálkovi.

V papírově nejsilnější skupině B jednoznačně dominoval Martin Verner, kterému se podařilo díky čtrnáctibodovému zisku ovládnout celou základní část turnaje. Až druhý pak skončil jeho věčný rival Miloslav Zelinka, jehož od ostudného vypadnutí zachránil až bod v duelu s Jiřím Pavlovským. Ten tak mohl na postup zapomenout, stejně jako Jan Navrátil, kterému se tentokrát vůbec nevedlo, když získal jen jeden bod po remíze 1:1 v posledním uktání skupiny s Jiřím Pavlovským.

Nejvyrovnanější C skupinou prošel nejlépe Jiří Zelinka, který se ziskem deseti bodů o jeden bodík předčil Martina Navrátila. Ze třetího místa pak doplnil postupující do čtvrtfinále také Daniel Proniuk, kterému ovšem zaručil postup mezi osmičku nejlepších jen fakt, že měl o jedno vítězství více než nakonec devátý Libor Pištělák. Zisk pěti bodů odsoudil na jediný nepostupový post ve skupině Miloše Holáska.

Čtvrtfinále bylo tentokrát doslova pohřebištěm favoritů, když jediný, kdo potvrdil lepší postavení po základní části, byl Pavel Odrazil, který vystavil po výsledku 4:2 stopku Martinu Navrátilovi. Hned v prním utkání play off tak skončil vítěz základní části Martin Verner (3:5 s Danielem Proniukem), druhý nejlepší Tomáš Přibiílk (1:2 po samostatných nájezdech s Miloslavem Zelinkou) i třetí nejúspěšnější hráč skupinových bojů Jiří Zelinka (0:3 s Romanem Mrázkem).

V semifinále se nepodařilo poraženým hráčům ani jednou skórovat a z postupu do boje o titul se tak radoval Daniel Proniuk, který dal po výhře 3:0 zapomenout na obhajobu trofeje Pavlu Odrazilovi, a tradiční finalista Miloslav Zelinka, který prokázal své dlouholeté zkušenosti proti Romanu Mrázkovi (2:0).

Finále tentokrát nenabídlo tak vyrovnanou podívanou, jako tomu bývá obvykle. Daniel Proniuk totiž od samého počátku Miloslava Zelinku drtil zejména svou neomylnou koncovkou a po jasném výsledku 5:0 dal definitivně zapomenout na nevýraznou základní část. Po vítězství na loňském Vánočním turnaji si tak připsal druhé turnajové vítězství a svému soupeři připravil třetí finálovou porážku na Letním poháru v historii.

Utkání o bronz nerozhodla základní hrací doba, ani prodloužení, a rozhodnutí velmi dlouho nepřinášely ani samostatné nájezdy, ve kterých v prvních deseti sériích nebyla k vidění jediná branka. V nervydrásajícím souboji byl nakonec šťastnější Roman Mrázek, který se tak mohl radovat ze svého vůbec prvního cenného kovu v kariéře.

 

Boje o medaile na Letním poháru 2023:

FINÁLE: ZELINKA Miloslav - PRONIUK Daniel 0:5

o 3. místo: ODRAZIL Pavel - MRÁZEK Roman 1:2 po sam.náj.

 

Kompletní výsledky naleznete zde.

Vítěz Radegast indexu předmětem dohadů

Tradiční soutěž v Radegast indexu tentokrát znamenala na jedné straně pokoření bájné hranice dvaceti piv, na straně druhé však vyvolala i vlnu dohadů týkající se skutečného vítěze tohoto gladiátorského souboje.

Za vítěze byl sice vyhlášen Martin Navrátil, jehož úctyhodný plůtek čítající 26 kousků odborná porota tvořena samotnými notorickými pjany ponížila nakonec o 3 půllitry, už nikdy se ale nejspíš nedozvíme, kolik moku tento vrcholný chlastometr zvládnul doopravdy. Podle očitých svědků totiž v pozdějších fázích závodu rozdával piva, komu se mu jen zamanulo, a pár si jich nejspíš vyklopil i do trenýrek, protože se v nich neustále náležitě zlitý pod obraz přehraboval a něco hledal (a zřejmě nenacházel). Každopádně se ale zdá, že jeho dlouhodobé soustředění v pivním centru Na obci začíná nést své ovoce.

Až se druhou pozicí se tak musela tentokrát spokojit pivní Godzilla Miloslav Zelinka, která si ovšem všech svých 22 piv prokazatelně vypila, takže pro mnohé zúčastněné se stala vítězem právě tato v pivovarech po celé republice opěvovaná modla. Kaňkou na výkonu několikanásobného vítěze indexu byla snad jen zbytečná diskuze týkající se jeho porážky ve finále šprtce, kdy se snažil zavést nové pravidlo, které by podmińovalo účast ve finále turnaje vypitím minimálně deseti piv (ty má totiž pivní Godzilla v sobě už krátce po poledni, zatímco normální smrtelník Daniel Proniuk je neměl ani v podvečer).

Velmi solidními chlastacími výkony se prezentovali i další přítomní atleti, zvláštní pozornost si však zaslouží dva jedinci, o nichž naše sportnovní rubriky zase tak často nepíší. Titul nadějného notora si vysloužil Jan Machálek, který se rozhodl vyzkoušet své štěstí a pustil se hned zrána do samostatného úniku, ve kterém vydržel téměř až do konce etapy. Problém však nastal přibližně kolem čtvrté hodiny odpolední, kdy si hlavní adepti vítězství všimli, jak popíjí kofolu a několika mohutnými záběry do půllitrů Honzu Machálka přespurtovali. 

Další, kdo přítomné obecenstvo zaskočil, byla Tereza Čadíková, partnerka Libora Pištěláka, která jen potvrdila, že se ke svému skoromuži opravdu hodí. Byla totiž neoficiálně vyhlášena vítězkou kategorie žen a chlastometkou turnaje (o počtu vypitých piv se v případě žen, stejně jako o jejich věku, diskrétně mlčí). Společenstvo půllitru, agentura zaštiťující soutěže v Radegast indexu, nicméně věří, že na své výkony dokáže navázat i v budoucnosti!